Autor |
Wiadomość |
David
Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zza rogu Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Pon 16:08, 11 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Jeśli ktoś jest zapisany na terminy czerwcowe, a nie da rady/nie pasuje to chętnie wpiszę się na miejsce bo cały czerwcowe terminy są obstawione i prof. nie będzie zwiększał liczebności na listach. Zainteresowani rezygnacją z czerwca proszę o info na pw lub tel. 696043709
Pozdrawiam
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Willow
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: zza winkla Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Pią 18:53, 22 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Któś się może orientuje, na którą trza przychodzić na ten 2gi termin?
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
Ala88
Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Pią 23:28, 22 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Mówił, że na 11.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
danikkay
Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Nie 10:09, 24 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Hej!
Czy ktoś ze zdających jutro może się dowiedzieć na którą ma przyjść grupa wtorkowa? Wielkie dzięki
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
danikkay
Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 386
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Pon 14:57, 25 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Hej! I jak tam dzisiaj? Jaka atmosfera? Jak przebiega egzamin? Jakie pytania? Podzielcie się proszę wrażeniami.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
iti
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 15:09, 26 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Mój zestaw nr 120 (trochę pognieciony w rogu)
1. Ph a drobnoustroje
2. Elementy jakości mikrobiologicznej żywności
3. Marynaty smażone
4. Chłodzenie tuszek drobiowych
Pytania sąsiadów, które pamiętam
1. Czas jednej generacji bakterii (nie wiem czy tak brzmiało pytanie ale to było meritum)
2. Zanieczyszczenia warzyw
3. Wędzonki
4. Enterobacteriaceae w ocenie mikrobiologicznej żywności
5. Sprawdzanie jakości konserw
6. Metody modyfikowania aktywności wodnej
7. Toksyny gronkowcowe
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
iti
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 15:17, 26 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
1. Zasady dezynfekcji
2. Jakość mikrobiologiczna surowców pomocniczych
3. Jak solenie wpływa na bakterie wskaźnikowe bakterii
4. Marynaty pieczone
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
iti
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 17:58, 26 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
1.Promieniowanie jonizujace i utrwalanie żywności
2.Campylobacter
3.Kiełbasy drobiowe
4.Mikrobiologia kiełbas suszonych
5.Letalnosc pasteryzacji
6.Krzywe przeżycia
7.Yersinia
8.Teoria płotków
9.Konserwy pasteryzowane
10.Dym wędzarniczy
11.Konserwy spp
12.Produkty garmażeryjne mięsne
13. Faza stacjonarna
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
Bąbel transkrypcyjny
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 22:25, 26 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Zestaw 16
1. Letalność w procesie pasteryzacji,
2. Ciepłooporność pałeczek Salmonella,
3. Higiena produkcji konserw sterylizowanych,
4. Kiełbasy dojrzewające.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
Bąbel transkrypcyjny
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 22:53, 26 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Profesor zaczyna pytać codziennie od 11.00. Wchodzi się po 3 osoby. Losuje się zestawy i po przeczytaniu pytań można wyjść bez żadnych konsekwencji i zapisać się na termin wrześniowy, jeśli komuś nie siadły pytania. Co baaardzo odradzam, bo wszyscy, którzy zdecydowali się na zostanie ZDAŁY )) Ważne, aby myśleć w miarę logicznie i coś próbować odpowiadać, nawet jeśli się nie za bardzo wie na dany temat. Atmosfera jest w miarę luźna. Profesor sporo żartuje;-p A jak odpowiedź idzie mozolnie to stara się podpowiadać. Na pytania można się przygotować na karteczkach. Przeciętnie 1 tura siedzi godzinę:-/
Powodzenia Wszystkim Zdającym!
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
bibi
Dołączył: 16 Wrz 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Śro 1:04, 27 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Mój zestaw, nie pamiętam który nr:
1. Chemiczne środki dezynfekcyjne, tu pytał o podział na grupy, ja powiedziałam cztery czyli chlorowe, jodowe, czwartorz.. i ługi to powiedział, że jest ich więcej i jakie to są.. pytał też o to ile czasu działają te związki na drobnoustroje, chodziło o to, że bardzo krótki jest kontakt
2. Wpływ różnych rodzajów suszenia na drobnoustroje chorobotwórcze i wskaźnikowe. Kazał zacząć od tego jakie są rodzaje suszenia, pytał na czym polega suszenie fluidyzacyjne, jaką wielkość, jak są zbudowane i jak działają suszarki rozpyłowe i gdzie jest wlot;)
3. Marynaty w żelatynie
4. Drób pieczony, tutaj pytał o zagrożenia, chodziło mu o to, że jeśli ta wysoka temp działa od razu to robi sie na zewnątrz kurczaczka skorupa, która chroni drobnoustr. wewnątrz dlatego trzeba stopniowo zwiększać temp. pieczenia
Ogólnie było przyjemnie, na koniec powiedział nam, że mógłby nas wszystkich oblać za naszą wiedzę ale zaliczył wszystkim na 3
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
podziem
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: szczecin Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Śro 20:27, 27 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Nie pamiętam numeru:
1. Listeria monocytogenes - występowanie i chorobotwórczość.
2. Pleśnienie kiełbas podrobowych.
3. Antagonizm międzybakteryjny.
4. Ocena mięsa ryb - tu chodziło jak szybko ocenić czy ryba jest świeża na holenderskiej 40. sekundowej aukcji ;] - chodzi o skrzela bo one pierwsze się psują ("Ryba psuje się od głowy")
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
Łoła
Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Sob 15:02, 30 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
zestawu nie pamięta, a pytaniamiałem następujące :
1Yersinia ent..
2Czynniki wewnątrzśrodowiskowe warunkujące występowanie mikroflory
3Wędliny i kiełbasy podrobowe
4Ryby mrożone(dlaczego i których się nie mrozi)
Ogólnie bardzo przyjemnie,bez stresu Powodzenia!!
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
amm
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany:
Sob 15:15, 30 Cze 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
zestaw 100
1. B.cereus- występowanie, wpływ czynników fiz-chem;
2. Dodatni dynamizm;
3. Czynnik Perigo;
4. Autoliza mięsa ryb
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
Agatha
Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych / Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Pon 10:17, 03 Wrz 2012 |
![Powrót do góry Powrót do góry](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/icon_up.gif) |
Mam w tym miejscu prośbę do wszystkich zdających w najbliższym czasie, niech się dzielą pytaniami, wrażeniami i wszystkim co potrzebne
Aha i czy ktoś wie o co chodzi z tymi marynatami, smażonymi, w żelatynie itd?
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Agatha dnia Pon 13:38, 03 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
![Zobacz profil autora Zobacz profil autora](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/lang_polish/icon_profile.gif) |
![](http://picsrv.fora.pl/fiblack/images/spacer.gif) |
|